Historie

Historien om Hvilsbjerggaard

”Hvilsbjergs” historie går tilbage til 1363 i Valdemar Atterdags tid under navnet Hwilsbyerig og tilhørte Juarus Therkilson.

I 1435 nævnes væbner Per Regelsen (Ruggel), som ejer.

Af senere ejere kendes især historien om den brutale Hans Pedersen Munk, som den 29. september 1628 bliver skudt på hovedtrappen på den daværende gård. Munk blev af den lokale præst manet i jorden i skoven, som siden er blevet kaldt ”Munkebjergskoven”. Hertil vedlagt cd udsendt i DR i år 2002.

I 1665 efter svenskerkrigene sælger Kong Frederik den 3. ”Hvilsbjerg” til enken Maria efter Johannes Alters, og derefter følger adskillige ejere bl.a. Johan Ludwig von Muhlen, ritmester Peter Reedtz samt justitsråd Johannes Michael Muhle, der af Kong Christian 7. fik skøde på kronens rettigheder til ”Hvilsbjerg” tillige med Gauerslund kirke samt kirkegods.

Senere igen bringer Iver Nyboe gården i en særdeles god landbrugsmæssig forfatning, og endelig køber Ditlev Monrad og Anne Grandjean, ”Hvilsbjerg” i 1820 og opfører den nye trefløjede hovedbygning i 1842.

Vilhelm T. Dyrhauge Elmquist og hustru Augusta Esmann køber gården i 1882, Elmquist var velhavende og ejede postbådene over Storebælt. Der forefindes et billede af sønnen Jørgen Elmquist på Danmarks Postmuseum i København. Samme søn døde ung og ligger begravet på Gauerslund Kirkegård ved et fredet monument med bronzeengel.

Ingeborg og Ingvard Skou, (søn af Niels Skou ”St. Grundet”) købte ejendommen i 1919 og solgte i 1958 til P. Ejby Hansen og hustru Karen, som boede på gården til 2000. Herefter blev den overtaget af sønnen Carl Edvard Ejby Hansen, som har købt gården gennem en årrække – sidste part i 1991.

I dag bor Lene Møller Andersen og Carl Edvard Ejby Hansen på gården. Hovedhuset blev totalt renoveret i 2000. Haveanlægget er blevet udvidet og forenklet, og der er anlagt vildt biotoper omkring søer og langs hegn. Nogle af de eksotiske træer i haven er hjembragt af V. Elmquist fra hans udenlandsrejser.

Der henvises i øvrigt til: HistoriskAtlas.dk-Hvilsbjerggård, Trap Danmark bind 7 s. 676, Danske Gaarde 1923 1. Bind s. 420.

 

Hør historien om Hvilsbjerggaard og mordet på Herremanden, Hans Munk i 1628.
Fra lokalhistorisk arkiv og DR.